Creste-ti probioticul in casa: chefirul

Posted on May 22, 2013

Cu doi ani in urma, primeam doua linguri de ciuperca de chefir de la cineva pe care o cunoscusem prin Facebook. Eram in cautare de alternative naturale pentru un aport de vitamina B12 si acid folic, suplimente absolut necesare in dieta fiului meu. A fost usor sa imi cresc singura chefirul mai ales ca nu necesita nimic special, in afara de o sursa de lapte curat.

Chefirul are o consistenta cremoasa, cu un gust usor acid, in functie de cat a 

stat la fermentat. Se poate bea simplu, sau in smoothie-uri, se poate adauga in retete de dulciuri sau poate fi folosit pentru a inmuia cerealele, semintele si pseudocerealele. 

Granulele de chefir sunt o simbioza perfecta de bacterii si ciuperci legate de o proteina numita caseina si carbohidrati complecsi. Aceste populatii prietenoase se "cazeaza" in intestinul nostru (acolo unde se intampla mare proportie din digestie) si ne pazesc de atacurile de virusi, bacterii si patogeni ce vin o data cu viata moderna. Chefirul face parte din faimoasa categorie de probiotice naturale, avand un avantaj in fata iaurtului in privinta diversitatii de categorii de fiinte microscopice din componenta lui.

Etape de preparare

1. Pune ciuperca de chefir intr-un borcan de sticla;

2. Adauga lapte ( integral, de referat crud, nepasteurizat) 250 ml la 2 linguri de ciuperca;

3. Acopera borcanul cu o panza curata sau foloseste capacul, dar nu il inchide ermetic (este nevoie de aerul din camera pentru procesul de fermentare);

4. Lasa chefirul tau la temperatura camerei timp de 12-48 ore, in functie de cat de acru il vrei;

5. Tu hotarasti cand e bun de baut. Cand ti se pare suficient de acru, il strecori printr-un tifon sau strecuratoare din plastic, ciuperca o pui la loc in borcan iar lichidul strecurat e chefirul tau, gata sa fie baut. In manipularea chefirului nu folosi nimic din metal. Alege ustensile din lemn, sticla, ceramica sau plastic.

Ce contine chefirul

In afara bacteriilor benefice pentru intestin, chefirul contine aminoacizi esentiali(triptofanul care, printre altele, are un rol important in echilibrarea functiilor sistemului nervos), vitamine (acid folic, acidul pantotenic, vitamina K, biotina, B12) si minerale (fosfor, calciu, magneziu)care regleaza digestia si metabolismul. In plus, are gust bun si tine de foame.

Chefirul este fi o alternativa pentru cei care s-au saturat de produsele similare comerciale cu sau fara grasimi, "imbogatite" cu arome si E-uri. 

Despre beneficiille si importanta probioticelor, voi reveni intr-o postare viitoare.

Comments

Submitted by Doina (not verified) on

As dori sa stiu de unde ai luat ciuperca de chefir?

Submitted by Tea Slabeste (not verified) on

Daaaa, as dori si eu :)

Post new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.